Sök- och beställningsinstruktioner för arkivsamlingar

Sökinstruktioner

Om du är enbart intresserad av arkivmaterial kan det vara klokt att välja fliken "Endast arkiven" vid sidan för sökresultat.


Om du är enbart intresserad av t.ex. bilder kan du välja "Bild" i menyn "Typ av material" under "Precisera sökningen" till höger om sökresultaten.


För att spara denna begränsning för kommande sökningar under samma söksession bör du kryssa för rutan under sökfönstret.


Alternativt kan du redan från början (startsidan) välja bild som materialtyp genom att klicka på "Bilder" i menyn "Du kan söka efter".


Även med det här söksättet ska du komma ihåg att kryssa för rutan under sökföstret för att spara begränsningen.


Ifall du vill begränsa dig till ett visst arkivs material kan du välja arkivet i menyn "Bibliotek och samlingar" under "Precisera sökningen", till höger om sökresultaten.

Hur beställer jag material?

Då du hittar ett arkivdokument i Alma som du vill använda för ett bestämt ändamål ska du klicka på "Kontakta oss" under menyn "Materialet erbjuds av" till höger om exemplarsuppgifterna.

Då öppnar sig en ruta där du kan skriva in dina frågor och önskemål. Detta meddelande skickas direkt till det arkiv som äger dokumentet. Du får svaret till den e-postadress som du har angivit.

Mera information om vartdera arkivets kundservice finns under arkivets presentation.