Tietoa Culturasta

Aineistot Almassa

Åbo Akademin Kulttuuritieteiden arkisto Culturasta löytyy etnologian ja folkloristiikan kokoelmat sekä erillisenä osastona Suomenruotsalainen Tekstiiliarkisto.

Arkistossa on yhteensä noin 85000 valokuvaa joista noin puolet on mukana tietokannassa, mutta toistaiseksi vain tuhatkunta valokuvaa on skannattu. Karttoja ja piirustuksia kenttätöistä löytyy vähän yli 800 kappaletta. Tietoja kyselyvastauksista, muusta perinneaineistosta, haastatteluista y.m. löytyy folkloristiikan osalta mutta itse vastaukset ja haastattelut vaativat yhteydenottoa henkilökuntaan. Samoin etnologian kokoelmien osalta joissa näitä tietoja ei löydy avoimessa tietokannassa. Tekstiiliarkiston kangasnäytteet on valokuvattu ja noin 5000 löytyy tietokannasta. Kaikkiaan kangasnäytteitä ja esineitä on noin 18000 kappaletta.

Arkistokokoelmat

Åbo Akademin Kulttuuritieteiden arkisto Cultura perustettiin 2011 jolloin aikaisemmat etnologian ja folkloristiikan arkistot yhdistettiin. Folkloristiikan arkisto perustettiin 1927 Otto Andersonin ja Gabriel Nikanderin toimesta, ja toimi vuosikymmeniä eri nimillä.

Etnologian arkisto perustettiin vuonna 1952 professori Helmer Tegengrenin toimesta jolloin myös kyselytoiminta aloitettiin.
Kokoelmilla on yhteinen julkisivu mutta sisäisesti ne ovat vielä erilliset.

Arkistossa toimii myös Svensk-Finlands Textilarkiv / Suomenruotsalainen tekstiiliarkisto jonga kokoelmat alettiin kerätä 1920-luvulla.

Kokoelmien kartuttaminen jatkuu yhä, ja arkisto toimii myös Åbo Akademin kulttuuriaineiden opiskelijoiden harjoitus- ja tutkimusarkistona.

Asiakaspalvelu

Koska huomattavaa osaa aineistosta ei vielä löydy suoraan Almasta on hyvä ottaa yhteys henkilökuntaan jos kiinnostuksen kohteena olevat asiat eivät heti löydy. Sovi myös löydetyn aineiston käytöstä henkilökunnan kanssa.

Arkistossa voi myös vierailla sopimuksen mukaan. Sähköpostiosoite: cultura@abo.fi, puh. ++358 (0)2 215 4396 tai 215 4982.

Käyntiosoite: Arken, Tehtaankatu 2, 20500 Turku 50.