Tietoa Åbo Akademin kuvakokoelmista

Aineistot Almassa

Åbo Akademin kuvakokoelmissa on noin miljoona kuvaa, jotka edustavat eri tekniikoita ja ajanjaksoja, kuten valokuvia, grafiikkaa ja taidetta. Näistä noin 7 000 löytyy Almasta.

Valtaosa Almasta löytyvistä kuvista on Turku-aiheisia, esimerkiksi turkulaisia maisemia 1800-luvulta ja otteita useiden Turussa toimineiden valokuvaajien kokoelmista. Esimerkiksi Johan Jakob Reinbergin ja Carl Schoultzin kokoelmat ovat edustettuina Almassa.

Myös joidenkin arkistonmuodostajien kuvakokoelmat löytyvät Almasta, mm. sosiologi, professori Edvard Westermarckin kuvakokoelma, johon kuuluu valokuvia Marokosta, sekä metsänhoitaja Leo Björkmanin kuvia Lapista.

Almassa on myös grafiikkaa sekä henkilökuvia ja maisemia muista suomalaisista kaupungeista.

Arkistokokoelmat

Åbo Akademin kuvakokoelmat sai alkunsa v. 1911 kun Helsingin yliopiston turkulainen osakunta, Åbo nation, ryhtyi keräämään kuvia järjestelmällisesti. Kokoelma lahjoitettiin v. 1919 äsken perustetulle Åbo Akademille ja sijoitettiin Åbo Akademin kirjaston alaisuuteen.

Kuvakokoelmat ovat kasvaneet tasaisesti uusien lahjoituksien kautta. Lahjoittajien joukossa on sekä henkilöitä, joilla on yhteyksiä Åbo Akademille, että suomenruotsalaisia kirjailijoita, taiteilijoita ja muita yksityishenkilöitä. Kuva-aineisto koostuu pääosin valokuvista, negatiiveista ja diakuvista, mutta meillä on myös taidetta ja grafiikkaa.

Uusimmat lahjoitukset arkistoidaan arkistonmuodostajan nimen mukaan, mutta vanhempi aineisto on järjestetty kuva-aiheen mukaan. Tästä johtuen meillä on kattava valokuvakokoelma henkilökuvista, joka koostuu pääasiallisesti suomenruotsalaisiin perheisiin kuuluvista henkilöistä, sekä topografinen kokoelma, johon kuuluu valokuvia maailmalta. Nämä kokoelmat eivät vielä ole kokonaisuudessaan haettavissa Almassa.

Asiakaspalvelu

Almassa on rajoitettu määrä kuvia ja arkistolla on kokoelmia jotka eivät vielä ole digitaalisesti saatavilla. Jos et löydä etsimääsi, niin meihin kannattaa ottaa yhteyttä. Ota yhteyttä myös saadaksesi käyttöoikeus Almassa oleviin kuviin sekä lisätietoja esimerkiksi julkaisumaksuista. Sähköposti-osoite: picture (at) abo.fi Puh: 02 215 4108

Kuvakokoelmat sijaitsevat Åbo Akademin Kirjatornissa, Tuomiokirkkokatu 2–4, 20500 Turku. Arkisto on auki arkipäivisin 10–12 ja 13–16. Ilmoita mielellään etukäteen mikäli haluat vierailla arkistossa.

Lisää tietoa löytyy kotisivultamme.